Om oss

Hej...

Vi som äger och driver Lugnåsberget Ekohotell är Pia Åkesson och Jesper Persson. Vi har bott i denna trakt sedan 1988 och bor ca 3 km från ekohotellet på ett litet småbruk med hästar, får, getter, höns, hundar och katter. Vi odlar hö till våra djur och grönsaker och frukt till oss själva. I skogen hämtar vi svamp och bär.

Pia kommer från Malmö/Lund och Jesper från Stockholm/Gävle och vi träffades på en folkhögskola i Sveg då vi gick en utbildning i forntida hantverkstekniker. Vi hade var sitt exemplar av John Seymours bok ”Självhushållning” och i den andan har vi levt sedan dess.

2010 köpte vi fastigheten och började ombyggnaden från privatbostad till vandrarhem. Våra tre vuxna barn hjälpte oss på sin lediga tid med vårt bygge. De första gästerna checkade in i juli 2011. 2020 ändrade vi inriktning till Ekohotell för att få ett tydligare fokus på vårt miljöarbete.

När vi inte är på ekohotellet arbetar vi på vårt småbruk med djur, hantverk och snickeri. Vi är också engagerade i arbetslivsmuseet Qvarnstensgruvan här på berget, där vi både arbetar ideellt och som betalda guider. Vi umgås också gärna med våra barnbarn som finns i Tiveden, på Tjörn och här i Lugnås.

Vision & Mål

Vi startade verksamheten för att fler människor ska få möjlighet att upptäcka och uppleva Lugnåsberget, en liten okänd men harmonisk plats bortanför de stora och kända resmålen. Ekohotellet ska vara en trivsam plats att bo på med lugn och ro och trevliga rum. Vi arbetar aktivt med hållbarhet och är ett miljövänligt alternativ för dig som reser både på fritid och i arbetet. Vi har öppet året runt.

Vi vill också driva en egen verksamhet där vi får utlopp för alla våra infall och idéer och styra vår egen tid. Allt som finns på ekohotellet gör vi själva; planerar, river, bygger, målar, rabatter, stänger staket för djur, tar ner träd till ved, tapetserar, syr gardiner, bakar frukostbröd, kokar sylt, promenadkartor, tvättar, städar och allt annat som dyker upp. 

Sist men inte minst är vi så tacksamma och glada över att vi får träffa så många trevliga och intressanta gäster.

Vi hoppas att du ska trivas!

MILJÖARBETE

Vi har alltid hushållat med resurser och tagit vara på det naturen ger. Vi odlar vall och grönsaker till oss själva och våra djur. Vi försöker hålla nere våra fotavtryck och öka våra handavtryck både i vårt privata liv och i vår verksamhet. Vi startade som vandrarhem 2012 och redan från början ville vi vara en miljövänlig plats att bo och vara på.

I vårt fall innebär detta att Lugnåsberget Ekohotell ska präglas av genomtänkta detaljer, återbruk och att använda de resurser som redan finns. Vi vill ge gamla saker ny användning istället för att slänga dem och låta husens historia få synas istället för att döljas.

Vi handlar lokalt så långt det går och tipsar om andras verksamheter i vår närhet. Vi försöker göra naturen omkring oss tillgänglig genom att vi har tagit fram kartor med små tips på. Vi har också färdiga paket med hållbara upplevelser.

Exempel på vad vi hittills gjort:

Certifiering

Ekohotellet har varit miljöcertifierat i Green Key mellan 2012-2022. Vi ville att vårt miljöarbete skulle vara synligt och objektivt bedömt utifrån uppsatta kriterier. Nu har dock avgiften blivit för hög för oss, men vi fortsätter förstås i samma anda som förut

Självklart har vi avgett STFs Hållbarhetslöfte och 2018 mottog vi stolt silver i STF Årets kudde kategori Hållbarhet. Vi är också en del av Turistrådet Västsveriges Hållbarhetskliv.

 STFs Hållbarhetslöfte 

UTmärkelser

Årets Kudde - Sveriges bästa vandrarhem
STF
2012
Årets turistföretag i Mariestads kommun
Mariestads kommun
2017
3:e plats Internationell Best Practice-tävling
Silver i Årets kudde kategori Hållbarhet
STF
2018

LEADER-PROJEKT

Vi hade ett Leaderprojekt 2021 där vi kunde utveckla vår hemsida och lära oss mer om det digitala arbetet som krävs för att driva verksamheten. Tidigare har vi haft ett projekt där vi utvecklade hållbara aktiviteter för familjer. Vi byggde också ut matsalen och skaffade en bastu så att grupper av olika slag kan komma till oss.