Hotell & boende

Ekohotellet ligger på Lugnåsberget i Mariestads kommun. Lugnåsberget är en del av två UNESCO områden, dels i Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och dels  i Platåbergens Geopark. Här är nära till naturen med både storskog, utsiktsplatser, badvänlig skogssjö, grusvägar, vandringsleder och spännande geologi. Ekohotellet har ett fritt och avskilt läge på landsbygden och här finns stora möjligheter till lugn och ro. I våra priser ingår alltid linne och handdukar samt slutstädning. Ekologisk frukostkorg kan du välja till om du önskar. Hundar är alltid välkomna hit med sina hussar och mattar.

Husen

Ekohotellet består av två hus med totalt 24 bäddar.

I det röda huset finns 6 rum med totalt ca 18 bäddar och egen ingång i markplan. Här finns också en tvättmaskin att låna, samt skotork och linor att torka tvätt på.

I gula huset finns en lägenhet på ovanvåningen, med 2 sovrum och totalt 6 bäddar. Egen ingång.

På nedre plan finns en gemensam matsal med plats för 18 personer och ett gästkök där frukost- och middagskorgar finns.

RUM

Alla rum har egen wc/dusch och egen utgång ut i det fria. I flera rum är husdjur välkomna. Ett av våra rum är anpassat för rullstolsburna. På TD finns beskrivning på tillgängligheten. Slutstädning ingår alltid, liksom linne, men du bäddar oftast själv.

Detaljerad beskrivning av rummen finns här.

KÖK

Du har fri tillgång till fina gästkök där du kan laga egen mat.

Röda husets gästkök har ca 8 sittplatser. En stor veranda med flera sittgrupper löper runt hela huset

I gula huset finns vårt frukostkök på nedervåningen. Här finns också ett större rum med plats för ca 18 sittande personer vid bord. Här hittar du även brädspel och böcker. Utanför finns en veranda under tak för ca 24 personer.

WIFI

På Lugnåsberget har vi en egen fiberförening som ordnat så att det finns bra möjligheter att surfa. Du har fri tillgång till Wifi via fiber i alla rum.

Här är TV-fritt så att ni får tid att umgås med varandra och nya bekantskaper. Brädspel och böcker finns att låna.

CYklar, kanot och Bastu

Du kan hyra Skeppshult 3 växlade cyklar, elcyklar och barncyklar. Cykelhjälm och cykelkorg ingår. Det finns också kanot att hyra och då ingår transport till sjön Vristulven, paddlar, flytvästar och karta över sjön. På ekohotellet finns en vedeldad bastu som du också kan hyra själv eller tillsammans med nya bekanta.

Har du egen cykel har vi låsbart utrymme till den och lite utrustning för att serva, laga och tvätta av din cykel.

Frukost och Middagskorg

Alla matkorgar är baserade på lokala och ekologiska råvaror. All mat finns färdigt på plats i kylen när du kommer. Du äter när du vill.

Välj till EKOFRUKOST med bland annat hembakt bröd, marmelader, kaffe, te, gröt och mjölk året runt.

Du kan laga egen mat i våra gästkök eller välja till någon av våra matkorgar med lamm eller veganska och vegetariska alternativ.

Se vår meny under fliken Hotell och boende

Trädgård och Djuren

Utomhus finns en stor trädgård för lek och avkoppling. Här finns trädgårdsmöbler och grillar att använda. I trädgården får du gärna äta av de bär som växer på buskar och träd. Får och höns hälsar välkomna på ekohotellet under sommaren. På andra sidan vägen betar grannens kor.

ELD, grillar och lägerliv

För dig som söker ett lite mer äventyrligt boende finns en lägerplats i vår fårhage med vindskydd som man kan sova. Vi har sovsäckar att hyra ut. Då kan du också prova på att laga mat över öppen eld. I trädgården finns ett utomhuskök. Det finns också en fast grillplats vid den stora solbänken utanför ekohotellets röda hus. Du kan hyra köksutrustning för matlagning vid elden av oss.

Miljölösningar

Ekohotellet har tre laddstolpar. Solceller ger energi året runt. Pelletskamin värmer det gula huset. På landet har man enskilda avlopp och vi har valt ett biologiskt reningsverk från Bioclere. Ekohotellets tomt är stor och sköts bland annat av betande får.

Hitta Hit

KOLLEKTIVTRAFIK
Ta gärna Kinnekulletåget eller buss (506). De stannar i Mariestad och Lugnås. Du kan använda NÄRTRAFIKEN och åka från stationerna till ekohotellet. Länk till Närtrafik 

PROMENERA
Vägbeskrivning från Lugnås station, ca 3-4 km:

Vid busshållplatsen (E20) finns en gång- och cykeltunnel under E20. Följ vägen mot Lugnås kyrka/ Kvarnstensgruvan ca 2 km. När du passerat Stentorget tar du första avtagsväg till höger, håll vänster när den delar sig. Detta är en genväg för gående och cyklande. Följ vägen tills du kommer fram till en asfaltsväg, ca 1 km. Ta vänster. Tredje gården på vänster sida.

MED BIL
Norrifrån:
E20 söderut. Ca 10 km söder om Mariestad, sväng vänster vid Lugnås(E3-baren). Följ skyltar mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 3 km.

Söderifrån:
E20 norrut. Ca 15 km norr om Götene, följ vit skylt mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 3 km. Ekohotellet ligger på vänster sida strax efter bygdegården.

Riksväg 26 norrut. Ca 25 km norr om Skövde, sväng vänster vid St. Ek. Följ skyltar mot Lugnås kyrka och vandrarhemsskylt, ca 5 km.

Vi har gott om parkeringsplatser utanför boendet och planerar inom kort att sätta upp laddstationer för dig som kommer med laddhybrid/elbil.

GPS-koordinater: 
N58.615609°, E13.713641°