Lugnåsberget

Vi har öppet året runt och alla årstider bjuder på sin speciella charm. Ger man sig tid finns det mycket att uppleva på Lugnåsberget. Du är mitt i naturen och här kan du ta det lugnt och bara vara.

På Lugnåsberget är det lätt att hitta platser att tycka om, antingen själv eller tillsammans med andra. Berget är präglat av kvarnstenar och stenhuggare. Från toppen av berget, vid kyrkporten, har man en fin utsikt, och en bra plats att se solens upp och nedgång.

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och ligger både i UNESCO biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och UNESCO Platåbergens Geopark.

Markerade vandringsleder och stora skogar

På Lugnåsberget finns markerade vandringsleder, vindlande grusvägar och stora skogar att vandra eller springa i. Biosfärleden mellan Läckö, Kinnekulle och Mariestad passerar Ekohotellet på etapp 7 mellan Mariestad och Kinnekulle.

En vandring på Stenhuggarstigen på Lugnåsberget är en minnesvärd upplevelse där kvarnstenar kantar vägen. Att vandra längs sjön Vristulven stränder är en härlig naturupplevelse där du kan spana efter bäver och sjöfågel.

Lugnåsberget inbjuder till lugna cykelturer på mestadels grusvägar med lite trafik. Avstånden är korta och du kommer att få många trevliga naturupplevelser. För dig som vill trampa lite längre finns flera längre cykelturer. Det är tex 5 mil till Göta kanal och lika långt till Vallevägens böljande kullar ner till Varnhem, ca 3 mil till Kinnekulles högsta topp och ca 2 mil till Mariestads restauranger.

I skogen strax söder om Lugnåsberget kan du skogsbada dubbelt. Här är skogen mäktig och vilsam och den trolska skogssjön Vristulven ligger och väntar på dig. Här kan man beroende på årstid bada, fiska, paddla kanot, promenera och åka skridskor eller bara elda vid någon av alla eldplatser. Djurlivet är rikt och ofta ser man fiskgjusen segla över sjön. I skogen finns förstås både blåbär, hallon, lingon och allehanda svamp.

Avsluta gärna dagen med ett bastubad i vår vedeldade bastu. Här sitter du i värmen under körsbärsträdet medan solen går ner. Somna gott i lugn och ro. Nästa morgon väntar en ekologisk frukostkorg för en skön start på dagen.

upptäck Lugnåsberget

Qvarnstensgruvan har öppet helger från maj till augusti och alla dagar från midsommar till mitten av augusti, mellan kl 12-17. Det är ett arbetslivsmuseum som berättar om kvarnstenstillverkning med guidad vandring över och under jord. Där finns ett litet café med hembakt fikabröd. Området är vackert och spännande och väl värt att besöka även om det inte är öppet. Man kan också boka en egen guidning. Ca 3 km från ekohotellet.

Stenhuggarstigen, en ca 6 km vandringsled med information om bland annat kvarnstensbrytningen och livet på berget. Startplats ca 1 km från ekohotellet.

Skogssjön Vristulven för promenader, bad, paddling, fiske, skridskor, bäverspaning. Ca 5 km från ekohotellet.

Vänern Outdoor ordnar kajakturer för grupper i Vristulven och Vänern.

EkoGrönt är en gårdsbutik med ekologiska produkter. De har också en egen naturstig på ca 2 km som man kan promenera. Ca 1 km från ekohotellet.

Utforska vår närhet

Vi älskar vårt lilla berg, men det finns intressanta och spännande platser i vår närhet med. På ekohotellet har vi gjort iordning små utflyktspåsar till platser som vi gillar att besöka. Där finns samlat broschyrer och tidningsklipp så du kan planera din utflykt. Här får du ett axplock av den informationen. För mer information se vastsverige.com

Hovra över bilden nedan för att läsa om de olika tipsen!

Hovra över bilden för att läsa mer om olika utflyktsmål.