Lugnåsberget

Vi har öppet året runt och alla årstider bjuder på sin speciella charm. Ger man sig tid finns det mycket att uppleva på Lugnåsberget. Du är mitt i naturen och här kan du ta det lugnt och bara vara.

På Lugnåsberget är det lätt att hitta platser att tycka om, antingen själv eller tillsammans med andra. Berget är präglat av kvarnstenar och stenhuggare. Från toppen av berget, vid kyrkporten, har man en fin utsikt, och en bra plats att se solens upp och nedgång.

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och ligger både i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och Platåbergens Geopark.

Här finns markerade vandringsleder, vindlande grusvägar och stora skogar att vandra eller springa i. Biosfär/Pilgrimsleden mellan Läckö, Kinnekulle och Mariestad passerar Ekohotellet. En vandring på Stenhuggarstigen på Lugnåsberget är en minnesvärd upplevelse där kvarnstenar kantar vägen. Att vandra längs sjön Vristulven stränder är en härlig naturupplevelse där du kan spana efter bäver och sjöfågel.

Lugnåsberget inbjuder till lugna cykelturer på mestadels grusvägar med lite trafik. Avstånden är korta och du kommer att få många trevliga naturupplevelser. Vi har flera förslag på längre cykelturer för dig som vill trampa lite längre. Det är tex 5 mil till Göta kanal och Vallevägens böljande kullar ner till Varnhem, ca 3 mil till Kinnekulles högsta topp och ca 2 mil till Mariestads restauranger.

I skogen strax söder om Lugnåsberget kan du skogsbada dubbelt. Här är skogen mäktig och vilsam och en vildmarkslik skogsjö ligger och väntar på dig. Här kan man beroende på årstid bada, fiska, paddla kanot, promenera och åka skridskor eller bara elda vid någon av alla eldplatser. Djurlivet är rikt och ofta ser man fiskgjusen segla över sjön. I skogen finns förstås både blåbär, hallon, lingon och allehanda svamp.

Avsluta gärna dagen med ett bastubad i vår vedeldade bastu. Här sitter du i värmen under körsbärsträdet medan solen går ner. Somna gott i lugn och ro. Nästa morgon väntar en ekologisk frukostkorg för en skön start på dagen.

Tips på Utflykter på Lugnåsberget

Qvarnstensgruvan har öppet helger från maj till augusti och alla dagar från midsommar till mitten av augusti, mellan kl 12-17. Det är ett arbetslivsmuseum som berättar om kvarnstenstillverkning med guidad vandring över och under jord. Där finns ett litet café med hembakt fikabröd. Området är vackert och spännande och väl värt att besöka även om det inte är öppet. Man kan också boka en egen guidning. Ca 3 km från ekohotellet.

Stenhuggarstigen, en ca 6 km vandringsled med information om bland annat kvarnstensbrytningen och livet på berget. Startplats ca 1 km från ekohotellet.

Skogssjön Vristulven för promenader, bad, paddling, fiske, skridskor, bäverspaning. Ca 5 km från ekohotellet.

Vristulvens Äventyrscenter vid Dyrenäs ordnar aktiviteter för grupper vid sjön. Ca 5 km från ekohotellet.

Vänern Outdoor ordnar kajakturer för grupper i Vristulven och Vänern.

EkoGrönt är en gårdsbutik med ekologiska produkter. De har också en egen naturstig på ca 2 km som man kan promenera. Ca 1 km från ekohotellet.

Tips på Utflykter Lite Längre bort

Vi älskar vårt lilla berg, men det finns intressanta och spännande platser i vår närhet med. På ekohotellet har vi gjort iordning små utflyktspåsar till platser som vi gillar att besöka. Där finns samlat broschyrer och tidningsklipp så du kan planera din utflykt. Här får du ett axplock av den informationen. För mer information se vastsverige.com

Hovra över bilden nedan för att läsa om de olika tipsen!

Hovra över bilden för att läsa mer om olika utflyktsmål.

 • Tiveden för den vilda naturen, ordnade vandringsleder och Vitsand.
 • Hova Riddarvecka för att den är trivsam och har god mat.
 • Läckö slott för den fina slottsträdgården och läget vid Vänerns strand.
 • Hornborgasjön för tranor, andra fåglar och trevliga naturum, på båda sidor av sjön.
 • Varnhem med Kata gård för att de har gemensam historia med den på Lugnåsberget.
 • Kinnekulle för många fina och varierade naturplatser att besöka.
 • Göta kanal för att det är roligt att se hur slussarna fungerar.
 • Mariestad för hamnen, residensön, Universitetsparken och Klings glass.
 • Hjo för ångbåten Trafik och stadsparken med trävillorna.
 • Karlsborg för fästningen och Forsviks bruk som ligger på vägen dit.
 • Tänk på att du kan nyttja närtrafiken för att ta dig till tex Sjötorp och Göta kanal. Länk till Närtrafik